Zonnepanelen verdienen zichzelf sneller terug door lage prijzen

Bron: nu.nl:

Wie nu zonnepanelen koopt, heeft de investering volgens Milieu Centraal binnen zo’n zes jaar terugverdiend. Dat is twee jaar sneller dan aan het begin van 2023, toen zonnepanelen nog veel duurder waren.

Milieu Centraal rekent met een huidige aanschafprijs van 5.000 euro voor een set van tien zonnepanelen. Een jaar eerder kostten die nog zo’n 7.500 euro. Door de prijsdaling hebben consumenten hun investering nu veel sneller terugverdiend.

“Een investering in zonnepanelen levert een rendement op dat te vergelijken is met een rente van 6 procent op een spaarrekening”, zegt Mariken Stolk, expert duurzame energie van Milieu Centraal.

De organisatie is er in haar berekeningen van uitgegaan dat de salderingsregeling vanaf 2025 in stapjes wordt afgebouwd. Met die regeling kunnen huishoudens met zonnepanelen de stroom die ze terugleveren aan het net nu nog wegstrepen tegen de stroom die ze op andere momenten afnemen.

De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen. Als het plan om de regeling af te bouwen wordt weggestemd, houden eigenaren van zonnepanelen nog meer geld over. Ook met een vol stroomnet zijn zonnepanelen voordelig.

Verder houdt de milieuorganisatie er rekening mee dat er voor eigenaren van zonnepanelen soms een terugleverheffing geldt. Dat betekent dat zij geld toeleggen om hun elektriciteit kwijt te kunnen aan het stroomnet. “Maar zelfs als mensen met zonnepanelen een terugleverheffing moeten betalen totdat de afbouw van salderen begint, wordt de terugverdientijd maar een half jaar langer”, zegt Stolk.

Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur voor 2024. Voor de periode erna hanteert de organisatie de prijsprognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De prijzen van zonnepanelen stegen vorig jaar hard. Door onder meer de hoge energiekosten nam de vraag flink toe. Inmiddels is de markt weer wat rustiger geworden.