In onderstaande vragen en antwoorden vind je mogelijke antwoorden op vragen die je hebt met betrekking tot deelname aan een gezamenlijke zonnestroominstallie via de postcoderoos.
Wie kunnen er meedoen aan een collectief zonnestroomdak onder de postcoderoosregeling?
Particulieren en ondernemers die in de buurt wonen, dat willen zeggen binnen een zogenaamd postcoderoosgebied en kleinverbruikers zijn. Als je huurder bent kun je ook meedoen. Maar dan moet de energierekening wel op jouw naam staan. De postcoderoos is een wettelijke regeling, zie hiervoor meer uitleg over de postcoderoosregeling.
Zelf zonnestroom opwekken en mijn energieleverancier, hoe gaat dat?
Veel energieleveranciers werken mee aan de verrekening van de energiebelasting, zoals dat in de postcoderoosregeling is geregeld. Een actueel overzicht van meewerkende energieleveranciers vind je op de website van HierOpgewekt via deze link te bekijken. Check goed of je energieleverancier meedoet. Als je energieleverancier niet meedoet, is het niet mogelijk om de energiebelasting terug te krijgen! Wil je overstappen, dan verwijzen wij je graag naar de website van de Energieleveranciers voor alle informatie rondom het overstappen. Neem ook met de coöperatie contact op over afspraken met energieleveranciers. Wij raden ondernemers en andere rechtspersonen aan contact op te nemen met de Belastingdienst in verband met BTW en bijbehorende administratie.
Wat gebeurt er als ik ga verhuizen naar een ander postcodegebied?
Wanneer je gaat verhuizen naar een postcodegebied dat buiten je huidige postcoderoos valt heb je geen recht meer op korting op de energiebelasting. Je voldoet dan niet meer aan de voorwaarde van de postcoderoosregeling. De stroomdelen kunnen door de coöperatie worden overgenomen. De coöperatie heeft eerste recht van koop, maar is niet verplicht tot koop. Ook kunnen de stroomdelen na toestemming van het bestuur worden overgedragen aan andere (aspirant)leden.
Met hoeveel zonnestroomdelen kan ik meedoen?
Het minimum is 1 zonnestroomdeel waarmee je ca. 220 kWh per jaar opwekt aan zonnestroom.
Voor het bepalen van het maximum geldt: zorg ervoor dat je nooit meer opwekt dan je verbruikt, dit is niet rendabel. Je krijgt over de stroom die je teveel opwekt namelijk geen vrijstelling van de energieheffing (plus BTW); je krijgt dan alleen de kale stroomprijs. Blijf daarom bij de berekeningen ongeveer 10% onder je verwachte elektriciteitsverbruik. Houd ook rekening met toekomstige ontwikkelingen, zoals elektrisch koken, een elektrische auto of fiets, gezinsuitbreiding- of afname.
Een voorbeeld voor het berekenen van het (maximum) aantal zonnestroomdelen
Kijk op de jaarafrekening van je huidige energieleverancier naar de hoeveelheid kWh die je het afgelopen jaar hebt verbruikt. Bepaal of je verwacht dat je verbruik de komende jaren gaat stijgen, dalen of gelijk zal blijven.
Een zonnestroomdeel levert ongeveer 220 kWh stroom per jaar
De voorbeeld berekening is dan als volgt:
Stel: je verwacht een jaarverbruik van je energie van 3.000 kWh. En je wilt 90% van je verwachte jaarlijkse energieverbruik opwekken, dat is 3.000 * (90/100) = 2.700 kWh per jaar. Je kunt als volgt berekenen hoeveel zonnestroomdelen je daarvoor nodig hebt: 2.700 kWh per jaar / 220 kWh = 12 zonnestroomdelen. Dit is het maximale aantal.
Over welke bedragen hebben we het?
Op de pagina met rekenvoorbeelden op de site van Kennemer Kracht worden de kosten in kaart gebracht zoals deze op dit moment bekend zijn en gelden voor de meeste zonnestroomdaken.
Werkt mijn energieleverancier mee met de regeling?
Wil je weten of jouw energieleverancier meewerkt aan deze regeling: een overzicht staat op de site van Hier Opgewekt, of controleer het voor de zekerheid bij je energieleverancier.
Wanneer en hoe krijg ik de opbrengsten van mijn zonnestroomdelen?
De zonnestroomdelen zorgen voor twee geldstromen.
1. Teruggave van de energiebelasting gedurende 15 jaar voor de productie van jouw deel van de installatie. Deze teruggave krijg je jaarlijks van jouw energiebedrijf nadat de installatie een jaar heeft geproduceerd. Deze teruggave levert de belangrijkste bijdrage aan het terugverdienen van je investering.
2. Verkoop van de zonnestroom aan de energieleverancier die de stroom afneemt. Deze energieleverancier betaalt dit één keer per jaar uit aan de energiecoöperatie. De coöperatie haalt daar eventueel gemaakte kosten vanaf en keert de opbrengsten aan ieder lid naar rato uit. De hoogte ervan hangt dus af van de opbrengsten van de zonnestroom, van de kosten van de energiecoöperatie en van het aantal zonnestroomdelen waarmee jij participeert in het zonnestroomdak.
Zijn er nog andere financiële consequenties?
Ja, die zijn er, namelijk bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Als je voor minder dan 5% participeert in de coöperatie dien je de waarde van de zonnestroomdelen op te geven als vermogen in BOX 3. Wij zullen je jaarlijks informeren over de waarde van de zonnestroomdelen. De zonnestroomdelen nemen jaarlijks in waarde af.
Heeft deelname effect op jaarnota ‘vermindering energiebelasting’?
Op je jaarafrekening van de energiemaatschappij staat een post ‘Vermindering energiebelasting’. Dat is een vast bedrag dat door de overheid jaarlijks wordt vastgesteld. Zolang je niet alle stroom die je thuis verbruikt via een ander dak opwekt blijft deze teruggaaf ongewijzigd.
Zie ook het volgende artikel: https://www.gaslicht.com/blog/vermindering-energiebelasting/2973/ dat bevestigt dat participatie geen effect heeft op deze teruggaaf / vermindering.
Het is echter aan te bevelen altijd minder stroom af te nemen van een gezamenlijk dak dan wat het verbruik is, zie hiervoor de informatie van Greenchoice hieronder. Een voorbeeld: stel het verbruik is 2.000 kWh per jaar, dan is een maximale deelname van 6 zonnestroomdelen van ieder 250 Wp (totaal 1.500 bruto opbrengst van 1.500 kWh per jaar) aan te bevelen.
Greenchoice geeft aan op hun jaarnota:
Vermindering energiebelasting
Elk adres waarop gewoond of gewerkt kan worden, heeft minimaal een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Daarom ontvangt u ‘vermindering energiebelasting’. Dit is een vast bedrag per stroomaansluiting per jaar (op de nota omgerekend naar een bedrag per dag). De hoogte wordt jaarlijks door de overheid bepaald. De vermindering geldt niet als er geen stroomverbruik plaatsvindt.
Vermindering energiebelasting per jaar
Vanaf Excl. btw Incl. btw
1-1-2017 308,54 373,33
1-1-2018 308,54 373,33
1-1-2019 257,54 311,62
Zonnestroomdak Santpoort-Noord:
Zonnestroomdak IJmuiden:
lokale energie opwek
Participeer met zon- of winddelen
samen voordeel
Met inkoopacties
groene energie
Slim via Greenchoice
er warmpjes bijzitten
Op naar een gasloze woning