3: Het derde zonnestroomdak in IJmuiden op de daken van VvE Hoogtij/Laagtij gaat helaas niet door.
Het derde gezamenlijk zonnestroomdak in Velsen zat eraan te komen. En wel op de daken van de appartementencomplexen Hoogtij/Laagtij aan het Pruimenboomplein in IJmuiden. Twee mooie daken die volop zon vangen en van een goede kwaliteit zijn. De leden van de Vereniging van Eigenaren heeft het mandaat gegeven van start te gaan.
De uitwerking van de business case bleek een pittige, gezien diverse factoren, dus de start ging minder snel dan we allemaal graag wilden. Voor het lange termijn doel op zich geen groot probleem.
De voorinschrijving was gestart en er was binnen afzienbare tijd voor meer zonnestroomdelen vooringeschreven dan beschikbaar. Echter met pijn in ons hart moeten we meedelen dat dit project helaas niet doorgaat.
Degenen die dit project al wat langer volgen, weten hoeveel tijd en energie wij in dit project hebben gestopt.
Helaas hebben beide VvE’s zich op het laatste moment bedacht, mede zoals wij begrijpen door de veranderende energiemarkt. Wij hebben met de VvE’s een overeenkomst en toestemming om de zonnepanelen te gaan plaatsen. Uiteraard hebben wij hen hier op aangesproken en aangegeven dat we zeer teleurgesteld zijn. Zij zijn niet heel transparant in de beweegredenen waarom zij zich nu terugtrekken. Wij vinden het uiteraard ontzettend jammer en eerlijk gezegd moeilijk te begrijpen dat dit zo loopt.
Aan de andere kant heeft het geen zin geforceerd met elkaar 15 jaar lang te gaan samenwerken als de wil er niet echt is vanuit de VvE’s.
Kortom, het spijt ons zeer dat we de voorinschrijving verder moeten stoppen, ook omdat de potentiële deelnemers tijd hebben gestoken door te overwegen, te verdiepen en aan te melden en wij vervolgens verwachtingen nu niet kunnen waarmaken.
Mocht u in uw omgeving iemand kennen die een groot dak bezit, iemand die ook bij een VvE betrokken is met een groot dak, een ondernemer, of ondernemers etc.; probeer hen te motiveren iets met hun dak te doen. Wij kunnen altijd met hen om tafel om de mogelijkheden door te nemen.
2: Tweede zonnestroomdak op Residentie Huis ten Bilt in Santpoort-Noord
Het tweede gezamenlijk zonnestroomdak in Velsen is een feit en operationeel sinds begin 2021. Op het dak van Residentie Huis Ten Bilt, hoek Hoofdstraat / Huis ten Biltstraat in het centrum van Santpoort-Noord zijn ruim 170 zonnepanelen gelegd. Deze zijn opgedeeld in zgn. zonnestroomdelen van 250 Wp (Wattpiek). Meer uitleg daarover op de website van Kennemer Kracht.
Als Energiek Velsen werken wij, net als bij ons eerste dak Stormvogels samen met Coöperatie Kennemer Kracht: een regionale energiecoöperatie zonder winstoogmerk die eigenaar wordt van de installatie en de administratie doet.
Deelnemers van dit project wonen in een van de volgende postcodegebieden: 1971, 1972, 1974, 1981, 1985, 1991, 2025, 2026, 2051, 2061, 2071 of 2082.
Het project vind je op de site van Kennemer Kracht.
BEKIJK DE INSTALLATIE VIA DE DRONE-OPNAME:
1: Eerste zonnestroomdak: Voorheen autobedrijf Stormvogels
Samen met inwoners zonnestroom wekken wij sinds april 2020 in Velsen op het dak van (voorheen) Autobedrijf Stormvogels in IJmuiden zonnestroom op, waarin 15 huishoudens in de buurt participeren; inwoners in de postcodegebieden: 1951, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976 of 2071 doen mee. We zijn heel blij met dit eerste gezamenlijke dak in Velsen. Het project is gerealiseerd in samenwerking met de eigenaar van het pand, Stichting Kennemer Energie (projectrealisatie tot oplevering) en Coöperatie Kennemer Kracht (werving en exploitatie).
Wil je op de wachtlijst voor een toekomstig ander dak? Klik op de button hiernaast.
Live opbrengst van de installatie
De opwek van de installatie is live te volgen via deze link, of klik op onderstaande afbeelding:
BEKIJK DE INSTALLATIE VIA DE DRONE-OPNAME:
De postcoderoos
De postcoderoosregeling vanaf 2021 werkt met een gegarandeerde SCE subsidie voor een periode van 15 jaar. Die wordt aan de deelnemers door de coöperatie jaarlijks uitbetaald voor het aantal opgewekte kWh per deelnemer. Plus de opgewekte stroom wordt door de coöperatie verkocht aan een energiemaatschappij. Die opbrengst wordt verdeeld onder de deelnemers (minus enkele operationele kosten van de coöperatie). Al met al geeft dat een mooie rendement.
Je wekt dus min of meer eigen duurzame energie op op een dak in de omgeving! En dat 15 jaar lang. Je neemt deel in de zonnestroomcentrale en wordt daardoor mede-eigenaar.
Meer informatie over de postcoderoosregeling op de site van HIER Opgewekt.
Kennemer Kracht
Wij werken in postcoderoosprojecten samen met Kennemer Kracht, een regionale koepelcoöperatie zonder winstoogmerk die in Haarlem al meerdere gezamenlijke daken succesvol heeft gerealiseerd en speciaal is opgericht om lokale initiatieven voor de langere termijn te ondersteunen. Denk daarbij onder meer aan de jaarlijkse financiële afhandeling.
Eigen energie: duurzamer en goedkoper
De energiebehoefte in de hele wereld neemt toe en Europa is behoorlijk afhankelijk van de energieleveringen uit andere delen van de wereld. Energie van fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en steenkool, worden schaarser en steeds duurder. Bovendien zijn deze bronnen slecht voor het milieu (klimaat, emissies, leefomgeving). Eigen opgewekte energie is goedkoper. Zelf opwekken, ook naar de toekomst, is daarom gelijk een slimme investering.
We mogen er vanuit gaan dat de energieprijzen de komende jaren blijven stijgen. Bij het zelf opwekken van je energie ben je minder afhankelijk van de grillen van de energiemarkt. Zo hou je grip op je energierekening.