Persbericht Route du Soleil

Hieronder het persbericht over de verloop van het zonnepanelen evenement van Route du Soleil, waar Energiek Velsen ook aan deelnam:

Beverwijk, 28 november 2012

Route du Soleil evenement over zonnepanelen wederom een succes!

Op zaterdag 23 november vond in het TataSteel Stadion in Velsen een groot Route du Soleil evenement plaats. Het evenement was een herhaling van het succesvolle evenement uit 2012 in Beverwijk, waar 450 bezoekers op afkwamen. Het evenement in Velsen leverde wederom ruim 400 bezoekers op. De animo tijdens het evenement onderstreept de interesse in zonnepanelen.

Het evenement startte om 12.00 uur en duurde tot 17.00 uur. Bezoekers konden deelnemen aan workshops, of advies inwinnen bij deskundige installateurs in de zonnestraat, waar zij ook de meest uiteenlopende producten konden zien, zoals zonnepanelen, omvormers, dakmontagesystemen en systemen waarop u de opgewekte energie kunt zien. Ook allerlei noviteiten op het gebied van zonnepanelen werden gedemonstreerd. Vertegenwoordigers van Route du Soleil en ambassadeurs (inwoners die inmiddels zelf zonnepanelen hebben laten instaleren en daar meer over vertellen), waren aanwezig om bezoekers te helpen bij het beantwoorden van vragen.

Workshops

Gedurende het hele evenement konden bezoekers deelnemen aan workshops. De workshops duurden maximaal 25 minuten en gaven meer informatie over de werking, de installatie en het rendement van zonnepanelen en wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf en installatie. Kinderen konden deelnemen aan een workshop waarbij zij een zonnebloem knutselden, waarvan de bloem draait op zonlicht.

Energiek Velsen

Naast vier regionale installatiebedrijven; First Energy, Greeny Bros, Kapitein en Noord- Holland Zon, was ook Energiek Velsen aanwezig. Energiek Velsen presenteerde zich als jonge organisatie en gaf uitleg over de mogelijkheden voor inwoners om gezamenlijk in zonnepanelen te investeren, maar ook over de mogelijkheden voor mensen die geen (geschikt) eigen dak ter beschikking hebben en over andere collectieve initiatieven voor burgers van Velsen.

Elektrische mobiliteit

Er was niet alleen informatie over zonnepanelen te verkrijgen. EVC Heemskerk en Greeny Bros waren aanwezig om informatie te geven over het rijden op elektrisch vervoer. EVC Heemskerk bood bezoekers de gelegenheid om een proefrit te maken op een elektrische scooter. Met het opwekken van gratis stroom wordt rijden op elektriciteit heel interessant.

Winnaars

Bij het weggaan werden bezoekers uitgenodigd een enquête in te vullen. Honderd bezoekers gaven hier gehoor aan en gaven unaniem aan tevreden te zijn over het evenement. Een derde van de bezoekers is van plan komende maanden zonnepanelen aan te schaffen. Onder de respondenten zijn twee Wattchers verloot. Met de Wattcher kun je voortdurend het elektriciteitsverbruik van de woning in de gaten houden, waardoor je wordt gestimuleerd spaarzaam met energie om te gaan. Gonneke Mooi en WPK778 zijn de prijswinnaars. Van harte gefeliciteerd!

Route du Soleil

Route du Soleil is een initiatief van zeventien gemeenten uit de regio’s IJmond, Zuid-Kennemerland en Waterland. Het initiatief heeft als doel om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Route du Soleil richt zich daarbij op inwoners, ondernemers en gemeenten.