Hoe je heel veel kunt besparen op waterverbruik:

een van onze leden legt uit.

Eerder dit jaar publiceerden we dit artikel ook omdat er veel te besparen valt. En omdat we wat extra informatie hebben en meer ervaring hebben opgebouwd, delen we het onderwerp graag nogmaals. Daarbij gaan we richting de winter en is gas en water besparen extra interessant.

Johan Zwakman uit IJmuiden heeft al enige tijd geleden een zgn. ‘nozzle’ geplaatst op zijn douche en exact bijgehouden wat dit bespaart. In onderstaand PDF legt Johan uit wat zijn bevindingen zijn. De uitslag is verbluffend. En volgens Johan zonder dat het comfort afneemt.

Tevens heeft hij een Excel spreadsheet gemaakt, dat kunnen we je op verzoek toesturen. Dit spreadsheet kun je op jouw situatie afstemmen door aanpassen van het aantal personen in huishouden etc. En het laat zien wat je over 10 jaar bespaart. Dat loopt in de duizenden Euro’s. Opvragen van de spreadsheet kan via de button hieronder.

De ervaring leert dat als je een stortdouche hebt of een speciale douchekop van hetzelfde merk je het meeste bespaart. Als je een waterbesparende douchekop hebt heeft de nozzle overigens geen nut.

Je bespaart veel water, maar doordat er minder water hoeft worden opgewarmd, bespaar je ook veel gas!

De nozzle ( € 51,30) en douchekop Halo (€ 25,65) zijn te bestellen op Airdouche Nederland

Een filmpje is hier te zien (klik).

Johan: veel dank voor het delen!

Klik op de foto om PDF te openen: