Deze pagina is er speciaal voor de eigenaren van de woonarken aan het mooie en bijzondere Zijkanaal B bij Velsen. En voor ieder die betrokken is bij het project ‘Verduurzamen van de woonarken / Van het gas af’.
Op deze ‘servicepagina’ onder meer veelgestelde vragen en documenten. Kortom, een speciale pagina waarop veel terug te vinden is m.b.t. dit project. En waar we kennis delen, zodat we samen stappen maken.
Johan Jager en Johan Krikke, beiden betrokken bij dit project, zijn bereikbaar via het speciale emailadres zijkanaalb@energiekvelsen.nl.
Veelgestelde vragen
Waar vind ik de presentaties van de informatie-avond op 8 oktober 2024?
Op 8 oktober 2024 hebben we een inspirerende informatie-avond gehad met een groep geïnteresseerden m.b.t. het project Zijkanaal B. Via onderstaande links kun je de twee presentaties van de bewuste avond downloaden en rustig doornemen.
Download hier de presentatie van 8 oktober 2024 ; waarom warmtepompen / collectieve inkoop
Download hier presentatie “De zin en onzin van hybride warmtepompen”
Aan welke voorwaarde moet ik voldoen om mee te kunnen doen aan de actie?
Klik s.v.p. op deze link om het document met de voorwaarden te openen.
Waarom organiseren jullie deze actie?
Wij willen bewoners ontzorgen bij het verduurzamen van hun woonark. Niet iedereen weet bijvoorbeeld de weg te vinden naar de beschikbare subsidies of de mogelijkheden om goedkoop geld te lenen.
Waarom zou ik een warmtepomp aanschaffen?
Dit document “Waarom een warmtepomp” geeft antwoord (klik op de link s.v.p.)
Hoe bepaal ik of mijn woonark geschikt is voor verwarming met alleen een warmtepomp?
Als je woonark geïsoleerd is volgens de standaard in het plaatje hieronder, is er goede kans dat je woonark geschikt is om alleen met een warmtepomp te verwarmen.
Hoe bepaal ik of ik een bodem/water, water/water of een lucht/water warmtepomp kies?
Water/Water en Bodem/Water systemen zijn duurder, maar ook energiezuiniger en maken minder geluid. Of het economisch aantrekkelijk is hangt af van je huidige verbruik. Bespreek dit met een leverancier. Het tweede deel van de bewonerspresentatie (klik op de link om te openen) op de bewonersavond geeft een kwalitatieve indruk
Welke systemen worden nu al gebruikt aan het kanaal?
Alle drie de systemen worden al gebruikt aan het kanaal. We hebben een lijst waar welk systeem wordt gebruikt. Als je ons laat weten via de e-mail in welk systeem je geïnteresseerd bent, dan laten we weten wie je kunt benaderen om meer te leren over hun ervaring.
Welk merk warmtepomp kan ik het beste kiezen?
Zoals bij de aankoop van elk apparaat kunnen verschillende factoren een rol spelen. Het geluid bijvoorbeeld dat het buiten geplaatste gedeelte maakt, de efficiëntie, de prijs maar mogelijk ook de afmetingen en het gewicht. De Consumentenbond heeft in 2022 een aantal warmtepompen getest (https://www.consumentenbond.nl/warmtepomp/beste-warmtepomp) maar de ontwikkelingen gaan snel. We hebben een overzicht gemaakt (download onze Excel via deze link) van een aantal warmte pompen waar je je verder kan informeren over hun eigenschappen.
Waar kan ik mijn warmtepomp het beste plaatsen?
Je kan de warmtepomp op het balkon of de rand van je ark plaatsen. De leidingen kunnen dan kort zijn wat de aansluitkosten lager maakt en de warmteverliezen beperkt. Als het niet op je ark kan, dan zo dicht mogelijk op de wal.
Mijn woonark is niet goed geïsoleerd en ik denk aan een hybride opstelling met een CV-systeem op propaan. Is dat mogelijk?
Een warmtepomp is goed te combineren met een CV-systeem op propaan. Controleer met de leverancier of hij die mening deelt.
Mijn woonark is niet goed geïsoleerd en ik denk aan een hybride opstelling met een CV-systeem met een houtkachel. Is dat mogelijk?
Een warmtepomp is goed te combineren met een CV-systeem met een houtkachel. Controleer met de leverancier of hij die mening deelt.
Is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten?
Afhankelijk van je leverancier kan hij het onderhoud verzorgen, maar je kan ook kiezen voor een andere lokale partij.
Welke leverancier kan ik het beste kiezen?
Je bent vrij om zelf de leverancier te kiezen die je wil. Wij hebben een overzichtje gemaakt van een paar mogelijkheden variërend van lokaal tot landelijk en van groot tot klein. Kijk in dit document (klik s.v.p.) : Welke Leverancier?
Kan ik mijn warmtepomp ook gebruiken om te koelen?
Afhankelijk van het type warmtepomp die je hebt zijn er verschillende manieren om te koelen. Bij een bodemwarmte pomp kun je zgn. passief koelen. Dat betekent dat je koud water uit je bron omhoog pompt en dat gebruikt om je ark te koelen. Bij een lucht-water en water-water warmtepomp kun je alleen actief koelen. Dat doe je door je warmtepomp omgekeerd te laten werken. Vraag aan de leverancier wat daarvoor nodig is. Belangrijk om te weten is ook dat je afgifte systeem hiervoor geschikt moet zijn. Vloerwarming is vaak goed te gebruiken als je ook wilt koelen. Bespreek dit ook met je leverancier.
Is het belangrijk om na te denken over het koudemiddel dat in de warmtepomp wordt gebruikt?
Een warmtepomp gebruikt een koudemiddel om te kunnen werken. Daarvoor worden nu nog vaak synthetische koudemiddelen gebruikt, bijvoorbeeld fluorkoolwaterstoffen (hfk’s). Dat zijn zeer sterke broeikasgassen. In nieuwe warmtepompen zit steeds vaker een natuurlijk koudemiddel, zoals propaan, isobutaan, CO2 of ammoniak. Dat heeft een veel lager broeikaseffect en is dus de meest klimaatvriendelijke keuze. Kies daarom als het even kan voor een warmtepomp met een natuurlijk koudemiddel. Bijvoorbeeld een monoblock warmtepomp voor buiten met propaan.
Waarom is het koudemiddel belangrijk?
Het koudemiddel zit in de monoblock warmtepomp opgesloten, in een gesloten circuit. Zolang het daar zit, kan het geen kwaad. Waarom is het dan toch belangrijk? Dat is omdat er tijdens de levensduur wat van dit koudemiddel kan weglekken. Het komt dan in de lucht terecht. Bij propaan is dat niet zo erg: het broeikaseffect is heel klein. Synthetische koudemiddelen hebben een veel groter broeikaseffect. De klimaatimpact van koudemiddel R32 (dat veel wordt gebruikt) is bijvoorbeeld ruim 200 keer groter dan van propaan. En er zijn ook synthetische koudemiddelen met een 1000 keer zo groot klimaateffect. Toch is een warmtepomp voor het klimaat altijd beter dan een cv-ketel.
Wat zijn de voor- en nadelen van een monoblock warmtepomp ten opzichte van een split-unit (heeft een aparte binnen-unit en een buiten-unit)?
Bij een split -unit moet er een koelmiddelleiding komen tussen de buiten- en de binnenunit. Deze leiding en de buitenunit moeten gevuld worden met het koelmiddel. Dit mag alleen gedaan worden door een monteur die een F-gassen certificaat heeft. Dit moet ook tijdens onderhoudsbeurten worden gecontroleerd en zo nodig bijgevuld.
Bij een split unit heb je in de boor een grotere unit staan met onderdelen die geluid maken.
In plaats van een binnenunit en een buitenunit heeft de monoblock-warmtepomp bijna alle onderdelen in één apparaat, binnen heb je een kleine regelunit. De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron en is dus een lucht-waterwarmtepomp. Een monoblock voor buiten wordt in de tuin geplaatst. Het liefst zo dicht mogelijk bij de woning, zodat er zo min mogelijk warmteverlies is. Omdat alle onderdelen zijn geïntegreerd in een buitenunit is de monoblock-warmtepomp voor buiten een stuk groter dan een standaard warmtepomp-buitenunit: zo’n 1 tot 3 keer het formaat van een buitenunit van een airco. De precieze grootte hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Grotere units hebben als voordeel dat de ventilator minder hoeft te draaien, waardoor de unit wat minder geluid produceert.
De monoblock-warmtepomp voor buiten is beschikbaar in een hybride variant en een volledig elektrische variant. Bij hybride gebruik is binnen alleen ruimte nodig voor een regelunit en een warmtewisselaar die de warmte uit de warmtepomp overdraagt naar je verwarmingssysteem.
Bij een volledig elektrische monoblock-warmtepomp voor buiten is in huis ook ruimte nodig voor een voorraadvat met warm water. Dat is ongeveer zo groot als een grote koelkast. Heb je die ruimte binnen echt niet, dan zou je het vat ook in een berging of schuur kunnen plaatsen. De leidingen die het huis ingaan moeten in dat geval goed geïsoleerd zijn om zo min mogelijk warmte te verliezen en om geen risico op bevriezing te lopen. Daarbij is ook redelijke of goede isolatie van de woning een voorwaarde. De warmtepomp kan dan altijd het huis warm krijgen.
Monoblock met natuurlijk koudemiddel is de klimaatvriendelijkste keuze.
Wat zijn de wettelijke eisen voor geluid van warmtepompen?
Sinds 2021 gelden nieuwe eisen voor het maximale geluid van warmtepompen met een buitenunit. De eisen staan in het gewijzigde Bouwbesluit. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht, en 45 dB overdag.
Meer weten? Het document ‘Wat maakt geluid in een warmtepomp’ (klik op de link s.v.p.) gaat uitgebreid in op de mogelijkheden om geluidsoverlast te beperken.
Zijn er websites waar ik mij verder kan laten voorlichten?
Op de website van milieu centraal (www.milieucentraal.nl) kun je veel informatie vinden. Andere sites zijn www.warmtepompvergelijker.nl, www.warmtepompplein.nl en www.warmtepomp-weetjes.nl. Op www.duurzaambouwloket.nl kun je de informatie die gedeeld is voor de inkoopactie in de gemeentes, Bloemendaal, Zandvoort, Heemstede en Haarlem vinden. Na het geven van de e-mailadres krijg je gratis toegang.
Zijn lucht/lucht warmtepompen onderdeel van deze actie?
Lucht/lucht warmtepompen kunnen worden gebruikt voor de verwarming van een enkele ruimte en worden aangevuld met infrarood panelen of elektrische verwarming in kleine afzonderlijke ruimtes. Zij zijn echter geen onderdeel van deze actie.
Wat vindt de Consumentenbond van hybride warmtepompen?
De laatste test van de Consumentenbond is van hybride warmtepompen en is uit uit november 2022. Veel modellen zijn inmiddels vervangen door betere maar de test geeft een mooi overzicht van de grote merken en de dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een warmtepomp. https://www.consumentenbond.nl/warmtepomp/beste-warmtepomp
Is mijn afgifte systeem geschikt voor een warmtepomp?
Vloerverwarming is ideaal in combinatie met een warmtepomp. Ook bestaande afgifte systemen (radiators, convectors) kunnen goed functioneren met een (hybride) warmtepomp, overleg met je leverancier.
Welke mogelijkheden zijn er om de warmtepomp te financieren?
Er is subsidie (ISDE) beschikbaar voor de aanschaf van goedgekeurde warmtepompen. Zie dit document over de subsidies.
Verder is er de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten. Zie dit document.
Hoe ziet de tijdslijn eruit voor dit project?
De warmtepomp moet voor 29 augustus 2025 geïnstalleerd worden om in aanmerking te komen voor de extra subsidie van de gemeente Velsen. Download hier s.v.p. het Excel sheet.